Romy Groeneveld

“Mijn hond kent het commando ‘hier’ wel, maar als hij een andere hond tegenkomt, luistert hij ineens niet. Ook op het speelveld komt hij nooit terug. Alsof hij het erom doet!” Soms lijkt het of je hond wel erg selectief luistert. Oost-Indisch doof, zeggen we dan. Herken je je hierin? Dan is deze blog voor jou.

Romy Groeneveld

“Mijn hond kent het commando ‘hier’ wel, maar als hij een andere hond tegenkomt, luistert hij ineens niet. Ook op het speelveld komt hij nooit terug. Alsof hij het erom doet!” Soms lijkt het of je hond wel erg selectief luistert. Oost-Indisch doof, zeggen we dan. Herken je je hierin? Dan is deze blog voor jou.

Soms liggen er diepere oorzaken ten grondslag aan de zogenaamde ongehoorzaamheid van je hond. Een puberreu die achter een loopse teef aanrent, is bijvoorbeeld niet ongehoorzaam, maar wordt overheerst door testosteron. In de meeste gevallen is de selectieve gehoorzaamheid van je hond, zeker wanner hij een oefening al beheerst, echter te verklaren door het gebrek aan motivatie.

Will to please

“Motivatie? Mijn hond moet gewoon luisteren, omdat ik dat zeg!” Dit station zijn we in hondentraining gelukkig gepasseerd. Een will to please (i.e. je hond doet iets, puur omdat hij het jou naar de zin wil maken) bestaat niet. Het blijkt dat honden iets doen, omdat het hen iets oplevert. Dat kan aandacht zijn, een voerbeloning of de kans om te jagen. Een puppy die opspringt? Vaak een leuk spelletje voor je hond! “Kinderen gaan gillen, mensen wapperen met hun handen naar me of gaan schreeuwen. Wat een feest, die aandacht!”

Wat je aandacht geeft, groeit

In training gebruiken benutten we elke mogelijkheid om gewenst gedrag te belonen. Je hond leert bijvoorbeeld dat ‘laag’ blijven hem een aai oplevert. Of een ‘zit’ leidt tot een lekker voertje. Dat is dus de moeite waard! Je hond zal dit gedrag vaker laten zien. Immers: wat je aandacht geeft, groeit. Dus, wanneer je hond niet luistert, vraag jezelf dan af: “Wat levert het hem op om te luisteren?”

We gaan even naar het voorbeeld uit het begin van dit artikel. Waarom zou je hond niet komen als je hem roept op een losloopveld? Grote kans dat het spelen met die honden leuker is dan de beloning die jij voor hem hebt. Als hij al een beloning krijgt, want veel baasjes zullen mopperen en de hond meteen aanlijnen. In dat geval leert je hond: “Terugkomen levert me juist iets vervelends op, dus dat ga ik niet meer doen!”

Zorg er dus voor dat het loont om terug te komen. Dit betekent dat wat jij te bieden hebt, altijd meer waarde heeft dan wat je hond op dat moment heeft of doet. Je hond is prima in staat om een slimme berekening te maken. Wat is meer waard: een droog brokje dat hij altijd krijgt of de kans om te spelen met zijn hondenvriendjes? Die som is snel gemaakt! Jij zal dus meer moeten bieden. Bouw een feestje, geef hem een berg bijzondere snoepjes of doe een trekspelletje.

TIP
Kies voor een extreem lekkere bijzondere beloning, die je hond anders nooit kan verdienen. Zo krijgt het meer waarde! Hoe meer het stinkt, hoe beter.

 5,09
Uitverkocht
 3,49
 2,39
Overal een snoepje voor?

“Moet ik dan overal een snoepje voor geven?” In training werkt dit vaak wel het beste. Voer is een primaire beloning. Dit is iets wat je hond van nature waardevol vindt. Je hoeft hem de betekenis van voer niet aan te leren, in tegenstelling tot een bij een ‘goed zo’.

“Maar mijn hond houdt ook van een aai”, hoor ik je zeggen. Dat geloof ik direct. Maar wil hij daar ook voor werken? Komt hij daarvoor ook terug in elke situatie? Ik vermoed dat het antwoord ‘nee’ is. Veel honden zitten niet zo te wachten op een aai over de bol tijdens training. Als je goed kijkt, zie je ze een beetje terugdeinzen of wegdraaien. Als jij hebt gewerkt, wil je toch ook uitbetaald worden in plaats van een schouderklopje?

In sommige situaties kan een speeltje ook erg goed werken als beloning. Bijvoorbeeld wanneer je puppy er vandoor gaat met je sokken. Blijkbaar wil hij ergens mee spelen of op kauwen. Wanneer je puppy dan loslaat, kun je hem het best iets geven wat tegemoet komt aan die behoefte. Dit kan een Tasty Bone zijn (voor puppy’s met een wisselend gebit erg fijn) of een ander speeltje.

Uitverkocht
 12,99 19,99
 10,99 16,99
Uitverkocht
 8,15 22,69

Dankwoord

Wij willen Romy Groeneveld bedanken voor het schrijven van deze blog namens EduCanem! EduCanem richt zich op het trainen van puppy´s en honden zowel prive als in groepsverband. Ook voor speurlessen bent u bij EduCanem op het juiste adres! Mocht u interesse hebben raden wij zeker aan om contact op te nemen.

ook een leuke blog voor Geusdiervoeding schijven? Wij zijn opzoek naar leuke blog’s! Neem contact op met info@geusdiervoeding.nl voor meer informatie.

De waardering van www.geusdiervoeding.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 2057 reviews.
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. U kunt meer lezen over ons Cookiebeleid in onze Privacyverklaring.