Voedingsadvies voor hond en kat

 

Voedingsadvies

Op onze voedingsadvies pagina kunt u alle informatie terugvinden omtrent hoeveel en hoe vaak u moeten voeren. Ook vertellen we wat meer over de dingen waar u rekening mee moet houden en wat te doen bij een voedsel allergie. Alle informatie kunt u gebruiken als voedingsadvies om uw pup of kitten te laten groeien en bloeien tot een mooie volwassen hond of kat. Houdt er echter wel rekening mee dat niet alle honden ‘standaard’ zijn en er soms moet worden afgeweken van de standaard gewichten.

Honden

Hieronder ziet u hoeveel u gemiddeld aan uw hond of kat moet voeren. Let er op dat dit een lijstje is die uitgaat van een gezonde hond of kat zonder onder of overgewicht.

  • Hond tot 4 maanden: 50 gram per kilo lichaamsgewicht
  • Hond 4 tot 7 maanden: 40 gram per kilo lichaamsgewicht
  • Hond 7 tot 10 maanden: 30 gram per kilo lichaamsgewicht
  • Hond 10 maanden en ouder: 20 gram per kilo lichaamsgewicht
    *Let op: Dit is slechts een voedingsadvies en afwijken kan nodig zijn.

Hoe vaak per dag

Het is belangrijk dat u de porties verdeeld in de juiste hoeveelheden die passen bij uw hond.

  • 0 tot 3 maanden: 4 keer per dag
  • 3 tot 6 maanden: 3 keer per dag
  • 6 tot 12 maanden: 2 keer per dag
  • vanaf 12 maanden: 1 of 2 keer dag

Zwangere honden

Een zwangere hond heeft veel meer energie nodig om ervoor te zorgen dat de pups genoeg voedingsstoffen krijgen in de buik. Maar ook na de bevalling heeft de moeder veel voedingsstoffen nodig om melk aan te maken voor de pups.

Zwangere honden mogen 30 tot 40 gram vlees eten per kilo lichaamsgewicht. Verdeel dit over 2 maaltijden.

Actieve honden

Actieve en sport honden hebben meer voer nodig dan de standaard hond, zij verbruiken immers ook meer energie. Voer uw hond in dit geval tussen de 30 en 40 gram per kilo lichaamsgewicht.

Katten

Hieronder ziet u hoeveel u gemiddeld aan uw kat moet voeren. Let er op dat dit een lijstje is die uitgaat van een gezonde kat zonder onder of overgewicht.

  • Kat tot 12 maanden: 80 tot 100 gram per kilo lichaamsgewicht
  • Kat vanaf 12 maanden: 30 tot 40 gram per kilo lichaamsgewicht

Zorg ervoor dat u niet van dag op dag veel minder voert, maar bouw dit rustig af.
*Let op: Dit is slechts een voedingsadvies en afwijken kan nodig zijn.

Hoe vaak per dag

Jonge katten tot 12 maanden eten 3 tot 4 keer per dag, zeker wanneer de kat jonger is dan 6 maanden raden we aan om 4 keer per dag te voeren. Hierna kunt u tot 12 maanden 3 keer per dag voeren.

Als de kat volwassen is kunt u 2 keer per dag voeren.

Zwangere poes

Is uw poes zwanger of zogende, dan mag u 60 tot 80 gram vlees voeren per kilo lichaamsgewicht. Verdeel dit over 2 maaltijden per dag.

Zwangere poezen mogen 30 tot 40 gram vlees eten per kilo lichaamsgewicht. Verdeel dit over 2 maaltijden.

Buitenkat

Actieve en buitenkatten kunnen vaak wat extra gevoerd worden, u kunt hiervoor zelf rustig opbouwen en goed in de gaten houden hoe uw kat er uit ziet.

Variëren is belangrijk

Het is belangrijk om meerdere diersoorten aan uw hond kat te voeren en het liefst zien we dat de hond en kat 4 vleessoorten en 1 vissoort per maand eet. Meer is altijd mogelijk en dat maakt het ook leuker voor de hond en kat. Zo zijn er producten die zelfs 5 diersoorten bevatten en zo bent u eigenlijk verzekerd van voldoende voedingsstoffen.  Toch raden we aan om ook eens wat nieuwe diersoorten te proberen zoals wild, kangoeroe en meer soorten vis.

Pens is gezond!

Voer uw hond ook af en toe eens pens, het is veel gezonder dan u denkt. In pens zitten namelijk voedingsstoffen die u niet vind in het normale vlees dat uw hond eet. Niet alleen vinden honden pens heel lekker, het is dus ook super gezond. Voer ongeveer 10% pens bij de maaltijd voor 1 á 2 keer in de week. Katten hoeven geen pens te eten, ze lusten het vaak niet en voor hun is het ook niet zo belangrijk.

Vis bevat Omega-3 en Omega-6

Vis zoals zalm, makreel en sardines bevatten zeer veel gezonde oliën en die zijn zeer belangrijk voor een gezonde hond en kat. Wanneer uw hond of kat echt geen vis lust kunt u kiezen voor een toevoeging zoals sardineolie of zalmolie.

Allergie

Het meest vervelende woord die u kunt horen bij de dierenarts is toch wel het woord allergie.  Toch is het woord allergie een woord dat onwijs ruim wordt gezien en met een goed voedingsadvies is dit prima te verhelpen.

Heeft uw hond of kat een allergie voor een bepaald diersoort en u weet welk diersoort uw hond of kat niet kunt verdragen? Perfect! Dan zorgt u er gewoon voor dat dit diersoort niet meer voorkomt in het menu van uw hond of kat.

Maar wat als u het niet weet… Dan moet u over op een zogeheten eliminatie dieet. Een vervelend dieet welke veel discipline vraagt van u en de mensen om u heen. U zult nu namelijk 6 weken lang 1 diersoort moeten voeren aan uw huisdier en dan een diersoort die nog nooit is gegeten.

Vaak kan er begonnen worden met paard, kangoeroe, hert of geit. Dit voert u dan 6 weken lang en hierna (mits alles goed gaat) kunnen we een 2e diersoort toevoegen. Dit doen we weer voor 6 weken en ga zo maar door. Totdat u bij een diersoort komt waarop de hond reageert en dan weet u welke diersoort het is waar hond of kat niet tegen kan.

Voerwijzer.com

Op voerwijzer.com kunt u onwijs veel informatie vinden over het voeren van vlees, brok en natvoer. Niet alleen over het voer zelf maar ook over overstappen van voer, ervaringen van andere en veel meer. Ook vind u veel pagina’s met voedingsadvies per merk en soort kvv.